Smycken och accessoarer – allt du behöver veta

Smycken och accessoarer är något som kan användas i alla lägen. Här är allt du behöver veta om dem.

När kan man använda olika typer av accessoarer och smycken?

Att använda rätt kläder i rätt läge är svårt, och samma sak gäller smycken och accessoarer. Det finns mängder av olika val att göra. Ett viktigt val är vilken dag det är, och vad man ska göra för något. Är det en vanlig skoldag eller arbetsdag kanske det räcker med något enkelt och vardagligt.

Sedan får man tänka över sin egen personlighet. Vad passar just för mig? Det är något som är bra att ha i åtanke. Vad vill man som person uppnå med sina smycken? Vill man synas och sticka ut, få sina medmänniskor att imponeras? Eller vill man bara ha något gulligt eller personligt som är mer viktigt för en själv snarare än andra? Det är några saker som är värda att tänka över inför val av bland annat smycken.

Vad kan ett smycke innebära?

För en själv och någon annan kan ett smycke innebära mer än bara det faktum att det är fint. Till exempel har olika accessoarer haft olika betydelser genom tiderna. Förr i tiden användes ett smycke ofta för att befästa status. Det kunde till exempel ske inom överklassen.

Men inte minst hade det ett symboliskt värde för högt uppsatta personer. Antingen inom kyrkan eller andra religioner, politiker och ledare samt militären. En symbol på ett smycke som än idag används är det berömda korset. Nu kan det användas antingen för att visa att man är kristen, eller av andra anledningar, och det var viktigt även förr. Smyckena kunde dessutom vara väldigt stora för att symbolisera att det var en person med stor makt som bar på det.

Smyckenas historia

Att ha på sig ett smycke år 2021 är inte samma sak som det var flera tusen år före Kristus. Smyckena har dessutom en lång historia, varav deras värde och symbolik har förändrats genom historiens gång. Det påstås till exempel ha funnits smycken redan för 100.000 år sedan. Det var när människan var samlare. Då gavs smycken till personer för att visa att de hade ett större värde eller högre status än andra delar av befolkningen.

Materialet på smyckena är något som har förändrats delvis, men inte enormt mycket. Det första dokumenterade smycket som forskare har hittat var till exempel av pärlor. Det var ett halsband som då inte hade riktigt samma form som nu för tiden, men gick enkelt att känna igen. Att det var just pärlor som användes bör dock inte ses som någon större överraskning för någon. Precis som nu ansåg man att pärlor vara vackra att ha på sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *