Smycken och accessoarer

Allt om smyckenAllt om smycken

Allt om accessoarerAllt om accessoarer

Smycken och accessoarer – allt du behöver veta

Smycken och accessoarer är något som kan användas i alla lägen. Här är allt du behöver veta om dem.

När kan man använda olika typer av accessoarer och smycken?

Att använda rätt kläder i rätt läge är svårt, och samma sak gäller smycken och accessoarer. Det finns mängder av olika val att göra. Ett viktigt val är vilken dag det är, och vad man ska göra för något. Är det en vanlig skoldag eller arbetsdag kanske det räcker med något enkelt och vardagligt.

Sedan får man tänka över sin egen personlighet. Vad passar just för mig? Det är något som är bra att ha i åtanke. Vad vill man som person uppnå med sina smycken? Vill man synas och sticka ut, få sina medmänniskor att imponeras? Eller vill man bara ha något gulligt eller personligt som är mer viktigt för en själv snarare än andra? Det är några saker som är värda att tänka över inför val av bland annat smycken.

Vad kan ett smycke innebära?

För en själv och någon annan kan ett smycke innebära mer än bara det faktum att det är fint. Till exempel har olika accessoarer haft olika betydelser genom tiderna. Förr i tiden användes ett smycke ofta för att befästa status. Det kunde till exempel ske inom överklassen.

Men inte minst hade det ett symboliskt värde för högt uppsatta personer. Antingen inom kyrkan eller andra religioner, politiker och ledare samt militären. En symbol på ett smycke som än idag används är det berömda korset. Nu kan det användas antingen för att visa att man är kristen, eller av andra anledningar, och det var viktigt även förr. Smyckena kunde dessutom vara väldigt stora för att symbolisera att det var en person med stor makt som bar på det.

Smyckenas historia

Att ha på sig ett smycke år 2021 är inte samma sak som det var flera tusen år före Kristus. Smyckena har dessutom en lång historia, varav deras värde och symbolik har förändrats genom historiens gång. Det påstås till exempel ha funnits smycken redan för 100.000 år sedan. Det var när människan var samlare. Då gavs smycken till personer för att visa att de hade ett större värde eller högre status än andra delar av befolkningen.

Materialet på smyckena är något som har förändrats delvis, men inte enormt mycket. Det första dokumenterade smycket som forskare har hittat var till exempel av pärlor. Det var ett halsband som då inte hade riktigt samma form som nu för tiden, men gick enkelt att känna igen. Att det var just pärlor som användes bör dock inte ses som någon större överraskning för någon. Precis som nu ansåg man att pärlor vara vackra att ha på sig.

Vilka kan använda smycken – och när?

Finns det några smycken man måste ha på sig under en viss sammankomst? Och finns det några smycken som absolut inte går att använda?

Välja vad man vill?

Generellt ska det sägas att i det moderna samhället kan de flesta personer bära vad för smycken de än vill ha på sig. I Sverige finns det till exempel ingen lagstiftning som kan stoppa en person att bära den accessoar som hen känner för att använda.

Med det sagt betyder det inte att alla har på sig vad som helst, när som helst. På en begravning är det inte alltid läge att ha på sig en en symbol som är stötande. Det beror förstås på det umgänge man brukar umgås med. Men generellt sett är det ingen rekommendation att gå in med ett satanisthalsband i en kyrka när någon har avlidit.

Vad man får ha på sig är dock betydligt enklare egentligen. Är det ett bröllop kan man bära de flesta typerna av smycken utan att få höra klagomål. Visst, det finns kanske en del som kollar snett, men det behöver inte vara ett problem för den som använder det.

Det finns dock vissa smycken som ”alltid” går hem. Ett smycke format som ett hjärta går nästan alltid att använda utan att sticka ut, eller om man vill sticka ut med, för den delen. En vanlig dag funkar det bra att gå runt med ett armband med ett hjärta.

Hur får man inspiration till vad man ska använda?

Att hitta modetips är under 2020-talet inte svårt. Det finns mängder av personer, influencers och hemsidor som kan hjälpa till med det. Gällande det sistnämnda är Pinterest något som många använder sig av. För att enkelt hitta inspiration till sig själv eller någon annan kan man titta runt på lite bilder, och sedan veta vad man vill ha på sig.

Är man ute efter att hänga med i det senaste modet kan det vara bra att hålla koll på kändisar, bloggar eller andra modeikoners stilar. Att bara rakt upp och ner titta vad de använder är inget dåligt tips, vilket dessutom är enkelt. Annars finns det också gott om modebloggar och liknande som skriver om vad som passar bäst, när, hur och var.

Smycken för herr och dam

Smycken kan i vissa fall kopplas ihop med tjejer och kvinnor. Men det finns gott om män som använder dem också.

Alla kan använda smycken

Låt dig inte gå in i någon sexistisk fälla. Vare sig du är en vuxen man, i tonåren eller en yngre pojke är accessoarer något som du kan använda. Det är inte bara något som tjejer kan använda, även om det traditionellt funnits vissa skillnader. Smycken på damsidan har till exempel oftast varit i den ”gulligare” stilen, medan det för män kan ha varit mer subtilt eller rent av haft ett högt symbolvärde.

Kollar man på de vanliga accessoarerna för både män och kvinnor är det halsband. Det är något som kan användas av alla kön och när som helst. Armband och örhängen är också vanliga. Även om örhängen fortfarande används mer av kvinnor än män rent generellt är det fortfarande något som vem som helst kan använda. Armband är annars något som med enkelhet kan användas av alla typer av personer. Det kan vara kompisarmband eller helt enkelt något som man tycker ser väldigt snyggt ut. Det som passar, kort och gott.

Men var skiljer det sig mest någonstans? En av de tydligaste skillnaderna när det gäller accessoarer är handväskor. Det här är något som en relativt stor andel av världens kvinnor använder, men ytterst få män. Den enkla förklaringen beror på att det är något som tidigt blev ”tjejigt”, vilket kan anses vara synd. Handväskor är nämligen väldigt användbara, även om de används olika anledningar. Att de är bra på att förvara saker är en del, men de kan också vara oerhört snygga.

Populära smycken i alla åldrar

Letar du efter populära smycken oavsett ålder? Det kan vara krångligt ibland, men det finns sätt att hitta dem.

I vilken ålder passar det?

Beroende på ålder är det mycket möjligt att ens användande av smycken förändras med åren. Att ha på sig söta små hjärtan är populärt bland yngre, och också in i tonåren, men inte alls lika mycket bland vuxna kvinnor. Det innebär inte att vuxna personer inte bär det, men att det blir ovanligare ju äldre man blir.

Är man ute efter smycken som fungerar i alla åldrar finns det en del att titta på. Såväl halsband som örhängen och armband är enkla att köpa för någon oavsett ålder. Det finns till exempel många smycken som har neutrala symboler som gör att de kan användas av de flesta.

Örhängen brukar ofta vara bland det enklaste, och det beror på ett antal saker. Först och främst att de kan vara subtila, det vill säga att många örhängen knappt syns. De finns där, folk kan se dem men det är ingen större sak ändå. Även att de är små, billiga och inte behöver vara onödigt krångliga.

Smycken för män

Man bör veta om att det finns gott om smycken även för män. Här är några exempel på vad det kan vara.

Vilka smycken kan män använda?

Enligt Expressen använder fler och fler män smycken samt accessoarer. En anledning till den utvecklingen kan bland annat förklaras med de yngres inställningar. Det är inte fel att vara sig själv eller att ha på sig det man vill, vilket är något som inte alltid varit lika accepterat.

Vad för smycken går då att använda sig av som man eller pojke? Ett exempel är armband. Så kallade funky-armband är något som blivit väldigt populärt, framför allt hos killar i tonåren eller tidiga 20-årsåldern. Det här är smycken som är snygga, billiga och ofantligt populära.

Även ringar och halsband är en marknad bland smycken som används av män. Halsband kan användas som en stor guldkedja, vilket påminner om New York-italienare från någon gammal film. Men ringar går också att ha på sig i många lägen. Män kan till exempel använda andra ringar än den för äktenskapet, om man är gift. Bland annat är smooth rings något som fler män brukar ha på sig.

Vad finns det för accessoarer?

Accessoarer finns det otroligt många av. Så många att det nästan kan vara svårt att hålla koll på allt.

Olika typer av accessoarer

Enligt Wikipedia är en accessoar något som klassas som tillbehör inom modet. Det vill säga, istället för kläder – såsom skjortor, tröjor och byxor – är en accessoar något som man har på sig som en detalj. Det kan vara skor eller skärp, även om just skor klassas som kläder många gånger. Men även en väska eller scarf kan klassas som en accessoar, och till viss del även smycken.

Det är några exempel på vad accessoarer kan vara. En klocka är ett annat exempel på det, och ett bra sådant. Klockor har nämligen i många år varit en klassisk accessoar för såväl män som kvinnor. Det som varit fördelen med klockor är att de både kan visa tiden, och vara av det snyggare laget. Allt från stora guldklockor för att försöka visa status, till något av de mindre alternativen, om det passar bättre.

Väskor kommer länge att vara en accessoar som är populär inom modevärlden. Handväskor har länge varit det men det kommer även andra former. Samma sak gäller för glasögon. Det här är nämligen något som hjälper än mer än att se. I många fall används glasögon som så kallade spectacles. De ser ut som glasögon, men utan slipat glas. Det har därför ingen som helst påverkan på synen utan används istället som en accessoar i ett försök att snygga till sin look.

Accessoarer till alla typer av personer

Alla personer är olika på sina unika sätt. Men finns det accessoarer som alla personer kan använda?

Det funkar bra för alla

Det är svårt att säga om det finns mängder av unisex-smycken eller om en accessoar kan användas av en femårig flicka eller 73-årig man. Mycket beror på stil och smak, vilket är logiskt. Glasögon är dock det som kommer närmast. Det här är något som hundratusentals personer i Sverige använder sig av och det leder till att de har olika former och utseenden, något som kan passa alla.

Klockor går in under den kategorin och här finns redan en bransch som sedan länge har anpassat sig mellan kön och åldrar. Det gäller även för vanliga smycken såsom halsband och armband, något de flesta kan använda sig av om de skulle vilja det.

Väskor är annars en accessoar som får mycket uppmärksamhet just nu, och kommer att fortsätta få det. Handväskor finns det gott om, men en väska kan ha mängder av olika former. Ett exempel är ryggsäckar, inköpsväskor. Det vill säga tygkassar eller liknande som används för att handla mat eller andra produkter.

Vid några frågor går det utmärkt att kontakta oss direkt här!

Allt du vill veta om smycken och accessoarer!Allt du vill veta om smycken och accessoarer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *